Als woorden verworden

Materiaal In de metalen constructie van het object ´Als woorden verworden´ hangen lei-stenen met daar doorheen een blauwe TL tube. Daarnaast hangen bladzijden uit een Latijns woordenboek uit 1882. Onderop in de constructie, op glasplaten, liggen en staan boeken.
Formaat hoogte: 93 cm. breedte: 170 cm. diepte: 48 cm.

Dit object is speciaal gemaakt voor de winterexpositie ´Overvloed & Supplement´ van de Zeeuwse Kunstkring 2004 -2005 in ´De Vleeshal´, Middelburg.

Inspiratie
Boeken in overvloed geven de overvloed aan kennis weer. Latijn is mede de bakermat van onze taal en cultuur. Het Latijnse woordenboek uit 1904 verbeeldt dit. Latijnse naamgeving van bloemen en planten was een onderdeel van mijn florale studie tot Erkend Bloemsierkunstenaar. Leisteen symboliseert hier de dogmatiek die ons Calvinistisch land niet vreemd is.

De blauwe kleur kent vele symbolen. Blauw is vanouds een adellijke kleur. Blauw als symbool voor status en onderscheiding ziet men vaak in de vorm van een lint of band. Het meest bekend is in dit verband wel de Orde van de Blauwe Kouseband, hoogste adellijke onderscheiding in Engeland. Blauw wordt ook wel eens de vredestichter onder de kleuren genoemd. Het is koel, troostend en ordelijk. Het pigment ultramarijn (letterlijk: ´van over de zee´) werd uit Lapis lazuli bereid.
In de middeleeuwen, toen het gebruikt werd voor de boekverluchtiging, was het even kostbaar als goud. De kleur blauw werd bij voorkeur gebruikt voor de blauwe mantel van de Heilige Maagd Maria. Het blauw symboliseert de status van Koningin van de Hemel. Blauw is dan ook een heilige kleur. Vandaar dat de blauwe TL tube door de leisteen loopt.   

Mikado 7012

Mikado 7012

IMG_0759a_resize

Together Again

IMG_0769_resize

Power

_MG_3758_resize

Triangel

IMG_5997_resize

Double Lines

noordwelle-pan2_resize

Woorden in licht

img234a_resize

Lijnenspel

verstild staan zij daar , als bewijs van weleer

Verdronken dorpen