Als woorden verworden

Dit object is speciaal gemaakt voor de winterexpositie ´Overvloed & Supplement´ van de Zeeuwse Kunstkring (december 2004 -januari 2005) in ´De Vleeshal´, Grote markt in Middelburg. Ook zijn twee nissen gevuld met boeken.

Formaat
hoogte: 93 cm.
breedte: 170 cm.
diepte: 48 cm.

Materiaal
In de metalen constructie van het object ´Als woorden verworden´ hangen lei-stenen met daar doorheen een blauwe TL tube. Daarnaast hangen bladzijden uit een Latijns woordenboek uit 1882. Onderop in de constructie, op glasplaten, liggen en staan boeken.

Het object is te koop of te huur

Inspiratie
Boeken in overvloed geven de overvloed aan kennis weer. Latijn is mede de bakermat van onze taal en cultuur. Het Latijnse woordenboek uit 1904 verbeeldt dit. Latijnse naamgeving van bloemen en planten was een onderdeel van mijn florale studie tot Erkend Bloemsierkunstenaar. Leisteen symboliseert hier de dogmatiek die ons Calvinistisch land niet vreemd is. Als gelaagde dakbedekking van Godshuizen kennen we de verschillen tussen de religies.

De blauwe kleur kent vele symbolen. Blauw is vanouds een adellijke kleur. Blauw als symbool voor status en onderscheiding ziet men vaak in de vorm van een lint of band. Het meest bekend is in dit verband wel de Orde van de Blauwe Kouseband, hoogste adellijke onderscheiding in Engeland. Blauw wordt ook wel eens de vredestichter onder de kleuren genoemd. Het is koel, troostend en ordelijk. Het pigment ultramarijn (letterlijk: ´van over de zee´) werd uit Lapis lazuli bereid.
In de middeleeuwen, toen het gebruikt werd voor de boekverluchtiging, was het even kostbaar als goud. De kleur blauw werd bij voorkeur gebruikt voor de blauwe mantel van de Heilige Maagd Maria. Het blauw symboliseert de status van Koningin van de Hemel. Blauw is dan ook een heilige kleur. Vandaar dat de blauwe TL tube door de leisteen loopt.   

Fotografie: Jeanne Kettelerij – Tholen