Woorden in licht

Installatie
In opdracht van de Stichting Kunstschouw Westerschouwen heb ik in juni 2009 een installatie gemaakt in de koorkerk van de Corneliuskerk te Noordwelle (Zeeland).
De Installatie ´Woorden in licht´ is speciaal voor die ruimte ontworpen. 
De bezoekers liepen rondom het middengedeelte en konden de steeds veranderende lichtval, spiegeling en zichtlijnen op hen in laten werken.

Deze kunst-installatie kan in een andere ruimte, op aangepaste wijze, opnieuw gemaakt worden!
De nieuwe ruimte is dan bepalend hoe de kunst-installatie eruit zal zien.
We spreken dan ook wel van een Site-specific Art.

U kunt mij uitnodigen om een Site-specific installatie voor u te maken. In een door u beschikbaar gestelde ruimte. 

Woorden in Licht:
Veranderend daglicht dat door zeven ramen naar binnen schijnt speelt met het licht van de TL tubes en weerkaatst in de glasplaten. Zeven wordt gezien als het getal van volmaaktheid. Blauw geeft hier een lijn aan waarlangs men moet gaan in deze koorkerk. Blauw kent vele symbolen en is al vanouds een adellijke kleur. Hét symbool voor status en onderscheiding. Men ziet het vaak in de vorm van een lint of band. De doeken symboliseren ook het afsluiten, terwijl de glasplaten hier de openheid weergeven.
Boeken geven de overvloed aan kennis weer. In het midden van deze koorkerk liggen herdenkingsstenen.

Aan de ene zijde staat object ‘Voorbij de dag’  aan de andere zijde staat object ‘Als woorden verworden’ In de metalen constructie van de installatie hangt leisteen met, daar doorheen, een blauwe TL tube. Daarnaast hangen bladzijden uit een Latijns woordenboek. Latijn is mede de bakermat van onze taal en cultuur. Het Latijnse woordenboek uit 1882 symboliseert dit. Leisteen verbeeldt hier de dogmatiek die ons land niet vreemd is. 
Een koorkerk was van oudsher een ruimte voor studie, zang en bezinning.
Een sacrale ruimte waarin licht en stilte bepalende elementen waren. De verticale en horizontale Tl buizen geven een ritmisch lijnenspel weer. Het kaarslicht kunt u vertalen als symbool van het goddelijk licht. Samen symboliseren de verschillende soorten licht de gemoedstoestand van ons allen.  

Zie bij media: (YouTube) film over Woorden in licht door Fred Brekelmans, fotografie -beeldbewerking


Mikado 7012

Mikado 7012

IMG_0759a_resize

Together Again

IMG_0769_resize

Power

_MG_3758_resize

Triangel

IMG_5997_resize

Double Lines

img234a_resize

Lijnenspel

verstild staan zij daar , als bewijs van weleer

Verdronken dorpen

Oesterdam

Oesterdam