Biografie Jan Kettelerij

Jan Kettelerij (Steenderen, 1952) is een avontuurlijke en bevlogen beeldend kunstenaar die abstract ruimtelijk werk maakt. Hierbij zijn het landschap, natuurlijke vormen en de reizen die hij maakt voor hem oneindige bronnen van inspiratie. Aspecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar in zijn kunst. Ook zijn achtergrond in de florale wereld is van invloed op zijn sculpturen; dit uit zich veelal in organische vormen. De geometrische vormgeving van zijn objecten en sculpturen komt tot leven door zijn grote belangstelling voor architectuur en design.

Jan Kettelerij beeldend kunstenaar Zeeland

Werkwijze

Jan werkt zowel vrij, naar eigen ontwerp, als in opdracht van particulieren, scholen, gemeenten en bedrijven. Bij werk in opdracht maakt hij een intensieve studie van de ruimte waarin het beeld of object geplaatst zal worden. De omgeving en de wensen van de opdrachtgever zijn bepalend, geheel afgestemd met Jan’s unieke stijl en artistieke inbreng. Jan Kettelerij exposeert regelmatig in zijn atelier, galerieën en beeldentuinen in Nederland en België.

Primavera Jan Kettelerij Beeldend kunstenaar Zeeland

Sculpturen

In zijn sculpturen combineert Jan vaak geometrische en organische vormen en brengt hij beweging en stilte in evenwicht. Lichtval is belangrijk voor hem omdat het een transformerend effect heeft. Hij werkt dan ook graag met albast, waar het licht mooi doorheen valt. Wanneer de lichtintensiteit verandert, zie je het sculptuur voor je ogen transformeren.

Objecten Jan Kettelerij Beeldend kunstenaar Zeeland

Objecten

Voor zijn objecten maakt Jan gebruik van uiteenlopende materialen als beton, hout, glas, kunststof, metaal en RVS. De objecten worden gekenmerkt door de lineaire vormgeving ervan, waarbij lijnen, vormen, ritme, schaduwwerking en kleur zijn eveneens beeldbepalende elementen. Bij een groot object of installatie is bovendien de ruimte waarin het tentoongesteld wordt cruciaal voor de creatie en constructie.

Giuseppe Penone Tra 2008

Achtergrond en invloeden  

Jan studeerde aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam, onder andere bij Arie Berkulin, John Blake en Jeroen Chabot. Hij is een liefhebber van stromingen als Minimal-art en Land-art. Daarnaast voelt hij nauwe betrokkenheid met het werk van de kunstenaars David Nash, Andy Goldsworthy, Henri Moore, Barbara Hepworth (G.B.), Rainer Kriester (D.) en Giuseppe Penone (it)

foto: Giuseppe Penone, Tra … 2008.  Brons, bladgoud.  Guiseppe Penone & Marian Goodman Gallery, Parijs, New York