Biografie

Jan Kettelerij (Steenderen, 1952) is een bevlogen beeldend kunstenaar die abstract ruimtelijk werk maakt. Hierbij zijn het landschap en natuurlijke vormen voor hem oneindige bronnen van inspiratie. Aspecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar in zijn sculpturen en objecten. Ook zijn florale achtergrond is van invloed op zijn kunstwerken en dat uit zich in organische vormen in abstractie.           

                    

Werkwijze 

Jan werkt zowel vrij naar eigen ontwerp als in opdracht van particulieren, scholen, gemeenten en bedrijven. Bij kunstopdrachten maakt hij een intensieve studie van de ruimte voor het beeld of object. De relatie met de omgeving en de eisen van de opdrachtgever zijn hierbij bepalend. Jan Kettelerij exposeert regelmatig in zijn atelier en galerieĆ«n en beeldentuinen in Nederland en BelgiĆ«.

Sculpturen

In zijn sculpturen combineert Jan vaak geometrische en organische vormen en brengt hij beweging en stilte in evenwicht. Lichtval is belangrijk voor hem omdat het een transformerend effect heeft. Hij werkt dan ook graag met albast, waar het licht mooi doorheen valt. Wanneer de lichtintensiteit verandert, zie je het sculptuur voor je ogen transformeren.

Objecten

Voor zijn objecten maakt Jan gebruik van uiteenlopende materialen als beton, hout, glas, kunststof, metaal, RVS, papier en zelfs mosselschelpen. De objecten worden gekenmerkt door de lineaire vormgeving ervan, waarbij lijn, vorm, ritme, schaduwwerking en kleur beeldbepalende elementen zijn. Bij een groot object of installatie is bovendien de ruimte waarin het tentoongesteld wordt cruciaal voor de creatie en constructie.

Achtergrond en invloeden  

Jan studeerde aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam, onder andere bij Arie Berkulin, John Blake en Jeroen Chabot. Hij is een liefhebber van stromingen als Minimal-art en Land-art. Daarnaast voelt hij nauwe betrokkenheid met het werk van de kunstenaars David Nash, Andy Goldsworthy, Henri Moore, Barbara Hepworth (G.B.), Rainer Kriester (D.) en Giuseppe Penone (it)

foto: Giuseppe Penone, Tra … 2008.  Brons, bladgoud.  Guiseppe Penone & Marian Goodman Gallery, Parijs, New York

 Lees verder het Curriculum Vitae